Firenzes bedste is

Firenzes bedste is

Intet over intet under en god italiensk gelato. Jeg har netop været i Italien hvor jeg, i min søgen efter den absolut bedste gelato, har spist mig igennem en større mængde is. Denne guide beskriver nogle af Firenzes bedste is indenfor kategorier som: den økologiske, den klassiske, den veganske/laktosefri og den moderne. Kort sagt: florentinsk is for enhver smag.

Jeg elsker italiensk is, så en tur til Italien er naturligvis toppen af poppen! I år har jeg både været i Rom, Firenze og Siena. Den seneste tur til Firenze og Siena varede 7 dage, hvor jeg fik fortæret 30 is! I Italien er der (næsten) et gelateria (isbod) på hvert et gadehjørne, men at man er i Italien er dog ingen garanti for god is. Grundlæggende set er bundniveauet langt højere end herhjemme, men der findes alt fra sublim is til elendig is. Kodeordene er: undgå isbarerne på hovedstrøgene og de isbarer der har diskene fulde af kulørt is, der er stablet op i høje bunker. Lad dig ikke afskrække af isbarer hvor du overhovedet ikke kan se isen, for nogle af de bedste gelateriaer opbevarer isen i lukkede stålbeholdere, hvor man ikke ser isen, før den er blevet serveret i vaflen eller bægeret. Stålbeholderen gør, at isen holder den rette temperatur, så man som kunde er sikret den allerbedste iskvalitet. De bedste gelateriaer ligger derudover oftest lidt diskret i en sidegade eller bag et hjørne, så en god guide er derfor alfa og omega, hvis man er på jagt efter de absolut bedste isoplevelser. Den mindste is på menuen bør aldrig koste mere end 2 euro (og gerne mindre). Koster den mere, har du forvildet dig ind i en tourist trap. Vend straks om og find et andet sted at stille din issult. Jeg oplevede et sted i Siena hvor den mindste is kostede hele 5 euro, hvilket er en helt absurd pris efter italienske standarder.

I den hyggelige lille gade Via Dei Neri indenfor bymuren, i nærheden af Palazzo Vechio og Uffizierne, finder man – udover et væld af små butikker og madboder – den klassiske isbar Gelateria Dei Neri. Det perfekte sted at lave et pitstop efter en lang dag på et af verdens mest velbesøgte museer. Sid udenfor i den smalle gade eller indenfor ved et af de små cafeborde (det koster ikke ekstra). Interiøret er klassisk og ekspedienterne har fine uniformer på. Gå til kassen og vælg isstørrelse og betal for din is. Kvitteringen gives til isekspedienten, som laver din is, præcis som du vil have den. I vaffel eller bæger – med eller uden flødeskum (panna). Er der kun få kunder, kan man som regel bare betale direkte ved bestilling. På trods af at Dei Neri har et særdeles godt rygte, er køen sjældent uoverskueligt lang, og de effektive ekspedienter sørger for, at man hurtigt kommer til fadet. Prøv eks. Gelato Mitica (chokolade med hakkede nødder),  Croccante (med karameliserede valnødder), Cherry Mania (kirsebær med tynde chokoladeflager) eller måske specialiteten – en brioche fyldt med is? Dei Neri har altid 2 mælkefri “flødeis” i disken, foruden et væld af sorbetter og graniteer. Den billigste is koster 2 euro.

DEN MODERNE – GELATERIA RIVARENO

RivaReno ligger et stenkast fra Duomoen. Isbarens indretning er lys og moderne – holdt i hvide og ultramarinblå farver. En stor glasvæg giver indkig til produktionsarealet i baglokalet. Isen opbevares i stålbeholdere, så man kan ikke se isen, men vælger ud fra dagens sortiment, som er listet på væggen. De fleste is er mælkebaserede eller lavet på ricotta/mascarpone. Der findes omkring 5-6 laktosefri og veganske frugtsorbetter. Jeg vil særligt fremhæve jordbærisen, som har en smuk mørkerød farve og har en behagelig jordbærsmag, hverken for sur eller for sød. Den er uden synlige frugtstykker, men meget lind i konsistensen. En RivaReno-klassiker (og isdamefavorit) er isen med navnet Contessa. En is med mandelpasta, hasselnøddepasta, makroner og sprøde, karameliserede mandler (både hele og hakkede). Let gylden farve og helt igennem cremet. Utroligt delikat og stærkt vanedannende, så watch out! Vælger du eks. kirsebæris eller en is med honning bliver ingredienserne blandet i ved bestilling, hvilket er lidt usædvanligt. Jeg har i hvert fald aldrig set en kirsebæris blive monteret imens man venter. De fleste andre steder er kirsebærrene blandet i isen på forhånd. Rivarenos kirsebæris er med sure kirsebær, men lad dig ikke skræmme af det. Det smager SÅ lækkert. Ved et af vores besøg i RivaReno blev vi ekspederet af en fascinerende ismand (ham på billedet til højre), som på virtuos vis formåede at anrette isvafler og bægre så de lignede små kunstværker. Det koncentrerede blik han havde på isen imens den blev “monteret” var guld værd. Evt. tilbehør såsom kirsebær, nødder eller lign. blev nænsomt fordelt over isen. Hvor var det dog skønt at se en ismand gå så meget op i at give kunden en både smagsmæssig og æstetisk oplevelse. Vi var solgt og vendte allerede tilbage samme aften! RivaReno drives på franchisebasis og findes i flere større Italienske byer. Det til trods er kvaliteten – både hvad angår isen og betjeningen – helt i top. Hos RivaReno får man helt klart en af Firenzes bedste is.

DEN IS DER MINDER OM ISMAGERIETS – GELATERIA LA CARRAIA

 Gelateria La Carraia ligger på et hjørne ud mod floden (2 broer fra Ponte Vecchio). Køen være lang, for isen er god, som i rigtig god. Isen minder 100% om Ismageriets gelato, så du kan nok forestille dig, at jeg varmt kan anbefale et besøg i denne isbar. Vær opmærksom på, at der er 2 isdiske i butikken. Butikslokalet er indrettet lidt dumt, for der er nemlig 2 store isdiske med forskellige is, hvilket jo som udgangspunkt er helt i orden. Problemet er at man går ind i den ene ende af butikken og ud i den anden. Når man – efter at have stået i kø – skal til at afgive sin bestilling er man som regel kun nået frem til isdisk nummer, da dem der allerede har fået deres is står og klumper sammen foran den anden disk, så man ikke kan se hvad der er i den! Fordømt! Da vi var forbi fik vi derfor is fra den første disk, og da vi så – på vej ud kiggede ned i disk 2 – ærgrede vi os gule og blå, for det var dér, de virkeligt fede is var. Så – altså hvis du har mulighed for det – så tryk lige næsen flad op ad ruden inden du går ind, så du har helt styr på, hvad du vil sætte tænderne i.

La Carraia har en lille afdeling  i bydelen Santa Croce  hvor de fører ca. halvdelen af sortimentet fra moderskibet på Piazza Nazario Sauro. Lokalet er lille med plads til et par iskunder ad gangen. Udenfor er der et par bænke, hvor man kan nyde isen. Betjeningen er yderst venlig og isen er præcis lige så god som nede ved floden.

Vi havde faktisk opgivet at finde Gelateria della Passera, da vi efter at have vandret frem og tilbage i den smalle gyde, ikke kunne finde den lille isbar. Det viste sig dog, at jeg havde fået noteret et forkert husnummer, så glæden var stor, da den dukkede op på det lille trekantede torv Piazza Della Passera. Isbaren består af et ganske lille salgslokale uden borde eller bænke. Der er dog en kommunal bænk på pladsen, som man kan benytte. Ellers kan man nyde isen på en slentretur i de omkringliggende gader. Fordi man er på den “anden side” af Arnofloden, er der sådan lidt en landsbystemning i kvarteret – lidt ligesom i Trastevere i Rom.

Gelateria della Passera er kendt for deres sorbeter, som laves med frugter og bær der er i sæson. Af samme årsag kan man ikke finde jordbær mv. i disken om vinteren. Ved vores første besøg duftede der af citron og rosenvand i butikken, så jeg blev fristet til at smage på citronsorbeten. Den var frisk, godt syrlig og cremet med en snert af granité. Gelateria della Passera har et stort udvalg af laktosefri og veganske is. Ca. halvdelen af sortimentet er mælkefrit! Sådan! Isen er særdeles aromatisk, hvad enten det er en frugtsorbet eller en cremet gelato. Ved vores andet besøg fik jeg bl.a. Fior de Latte med rosenmælk (wauw!) og en meget velsmagende hasselnøddeis (nocciola), som var lavet på mandelmælk og ristede hasselnødder. Udseendet, konsistensen og smagen var præcis som en mælkebaseret gelato, så man vil som veganer eller laktosintolerant, blive fuldt ud tilfredsstillet. Isen opbevares i stålbeholdere for at holde den rette konsistens. Smukke håndmalede skilte lokker med fior di latte med rosenvand, citronsorbet mv. En kulørt og festlig måde, at sælge en ellers “usynlig is”.

På min florentinske is-odyssé fandt jeg ét sted med økologisk is, og ét sted hvor de havde hjemmebagte vafler. Det var heldigvis ét og samme sted, nemlig Gelateria Edoardo, som ligger lige ved siden af Duomoen. Lokalet er mikrolille og der er ingen is at se bag disken, for den opbevares i de klassiske stålbeholdere. Orientér dig i stedet på tavlen udenfor hvor dagens is præsenteres. Isen er økologisk, frisklavet og bl.a. gmo-fri og fremstillet uden tilsatte farvestoffer. Jeg var imponeret over isdamens flair for at anrette isen i vaflerne og bægrene. Den supercremede is blev formet og anrettet med et svuptag, så den lignede en turban. Supeduperflot! Selvom der var helt utroligt travlt og hun var alene på arbejde var hun nærværende, opmærksom, smilende og overskudsagtig. Jeg fik en vaffel med pistacie i bunden og chokolade på toppen. Konsistensen var som nævnt meget cremet, chokoladesmagen var ikke dyb, men mere let i det. Jeg tænker at den muligvis var lavet på en lysere chokoladetype. Pistacien kunne godt have smagt at mere, men den var helt klart i den bedre ende. Økologisk is og hjemmebagte vafler er en sjældenhed i Italien, så und dig selv et besøg hos Edoardo!

ANDRE GODE IS:

Perche no!

Et stenkast fra den befærdede (og til tider overrendte) gågade, hvor man ikke skal lade sig friste til at købe en is. Klassisk interiør med smukt mosaikgulv og isdisk af marmor. Meget stemningsfuldt rum, som er svøbt i et rødligt skær fra det enkle Perche no! neonskilt over indgangsdøren. Isbaren har ligget i Via dei Tavolini siden 1939, hvor ismageren Ugo Ravaioli åbnede dørene til et udvalg af klassisk italiensk is. Altid to sojabaserede is i disken, eks. vanille og hasselnød. Klassisk kvalitetsgelato.

Il Gallo Ghiottone

Lokalt gelateria i udkanten af kvarteret Santa Croce. Lille lokale, ingen borde. Isen en meget fast og lidt sej i konsistensen (på den gode måde). Virkelig fin facade. Ligger lige ved den lokale markedshal, hvor sælgere faldbyder brugt tøj, friske grøntsager mv. Lige om hjørnet ligger det lille familiedrevede trattoria La Giova, hvor man kan få ægte toscansk køkken og veltilberedt pasta serveret med et smil.

Adresse: Via dé Macci 43

Gelateria Dei Medici

Klassisk gelateria nord for bymidten. Signaturisen er med biscotti. Klassisk interiør og lokalt klientel, da den ligger lidt væk fra alfarvej.

Gelateria Procopio

Prisvindende gelateria som, udover gelato i vaffel og bæger, byder på håndlavede ispinde, semifreddo og små isanretninger i chokoladeskaller.

Gelateria Badiani

Klassisk gelateria, som ligger en god gåtur udenfor bymidten. Jeg nåede desværre ikke forbi, men har har fået stedet anbefalet af flere iskendere, så jeg er sikker på, det er et besøg værd.

Og så lige et udvalg af de is jeg spiste i Firenze: