Okkels Is

25. november 2014
Hos Okkels is i Silkeborg kan man få dagfrisk, hjemmelavet italiensk is, hvilket er lidt af en sjældenhed når man kommer udenfor de større byer København og Århus. De lokale silkeborgensere har taget så godt imod konceptet, at butikken i dag kan holde åben størstedelen af året. Jeg var forbi isbutikken i sensommeren, hvor jeg fik en god snak med ejeren Thomas Okkels.

okkelsfacade

Jeg er opvokset og bor i København og jeg elsker det. Det er nemlig her man finder alt hvad ishjertet kan begære af klassiske flødeis, lette mælkebaserede is, sorbetter, italiensk, vegansk og økologisk is. Jeg får derfor lynhurtigt abstinenser når jeg kommer ud i landet, hvor der kan der være særdeles langt mellem salgssteder hvor man kan købe god kvalitetsis.  Af samme årsag har jeg besluttet at prøve at kortlægge hvor i landet man kan få god, hjemmelavet kvalitetsis.

Første stop på turen var Silkeborg (Himmelbjerget, Tollundmanden, søerne og Asger Jorn) og Okkels Is, som jeg havde fået anbefalet af en læser.

Okkels is åbnede i latinerkvarteret i Silkeborg i 2006. Bag forretningen og navnet Okkels is står Thomas Okkels, som startede sin iskarriere i den første Paradis isforretning i Århus i 2002. Det var længe inden Paradis udviklede sig til den franchisekæde den er i dag.

vaffelis

Okkels har specialiseret sig i at lave hjemmelavet is efter en opskrift, som blev udviklet i butikkens første åbningsår. Her blev der arbejdet hårdt på at skabe en is uden sødmælk og fløde og med mindre sukker. Arbejdet resulterede i en let, men fast is, som ikke ikke ligger tungt i maven. En italiensk gelato med lavt energiindhold, som  produceres på ismaskine  i butikkens baglokale hver dag.

Grundsubstansen i Okkels mælkeis er frisk økologisk letmælk og deres egen isbase, som produceres i Italien. I isbasen, som bl.a. indeholder guargummi og dekstrose, er der iblandet en smule karamel, således at hver isbid har smag. Isen er både fast og cremet. En del fastere end eksempelvis Paradis is eller Ismageriets is.

Sorbetterne fremstilles helt uden mælk og er både laktosefri, glutenfri og veganske. Konsistensen er så cremet at man indimellem kan blive i tvivl om det faktisk er sorbet eller mælkebaseret is (se foto nedenfor). Der er altid omkring 4-5 sorbetter i disken.

isdisk

De fleste råvarer importeres fra italien, herunder isbasen, smagspastaerne og chokoladesovsen, som bl.a. indgår i stracchiatellaen og after8-isen. Lakridsisen, som er en af de bedre jeg har smagt i lang tid, fremstilles med ægte lakridspulver. Bestil den evt. sammen med en kugle hindbæris – det er en god smagskombi.

Som i de fleste isbutikker med egenproduktion anvender Okkels smagspastaer i produktionen. Smagspastaer muliggør en rationel isproduktion, hvor man relativt hurtigt og effektivt kan producere en lang række smagsvarianter. Smagspastaer produceres i mange forskellige kvaliteter, men Thomas Okkels har forsikret mig om at de anvender den bedste kvalitet i produktionen. Det optimale, rent smagsmæssigt, er naturligvis at at riste og blende eks. nødder selv, men det er en for omstændig og fordyrende arbejdsprocess, til at det ville fungere i praksis hos Okkels. Det er da også de færreste isproducenter der vælger at riste eksempelvis nødder fra bunden.

Hos Okkels kan man få is i vaffel eller bæger, milkshake, iskaffe, varm kakao med en kugle is, islagkager mm. Da jeg var forbi, i midten af august måned, var de begyndt at eksperimentere med ispindeproduktion. Jeg fik lov til at smage en karamelis med chokoladeovertræk og hakkede hasselnødder. Det var lækkert, så Silkeborggensere…I kan godt glæde jer.

I marts måned 2015 åbner Okkels en frozen yoghurtbutik, som kommer til at ligge i lokaler i forlængelse af den eksisterende butik. Følg med på: www.facebook.com/okkelsfrozenyogurt

ispindeIslagkage

Jeg elsker islagkage og bliver altid SÅ glad, når isbutikkerne vælger at tilbyde kunderne netop dette produkt. Okkels islagkager laves på bestilling og findes i 2 størrelser: 6-7 pers. (ca. 1,9 liter is) og 10-12 pers. (ca. 3 liter is) til hhv. 250 og 350 kroner. Du sammensætter selv islagkagen ved at vælge 3 lag is, 2 slags topping og hvad der skal lægge mellem islagene ( enten chokolade eller kokos og mandel).

islagkage islagkagen

Allergener: Hos Okkels er man meget opmærksomme på at undgå kontamination og gør hvad man kan for at kunder med allergier kan nyde isen. Eksempelvis fremstilles chokoladeisen før de nøddebaserede is, så kontamination, så vidt muligt undgås. En tavle i butikken oplyser om allergener, fedtprocent og energiindhold i de forskellige isvarianter.

Jeg trillede næsten ned ad gaden, da jeg forlod Okkels efter at have smagt på alt fra kaffe til milkshakes, isvafler og ispinde. Jeg havde egentligt planlagt at skulle videre til en isbod i Århus senere på dagen, men måtte udskyde besøget til en anden god gang, for jeg var stopmæt.

Okkels holder åben fredage (11.30-18) og lørdage (11-15) her i november og december, hvor der bl.a. bydes på ris a la mandeis, kanelis og brunkageis.

Okkels Is Silkeborg
Nygade 26 E
8600 Silkeborg
Tel: 86 81 83 99
www.okkelsis.dk



3 svar til “Okkels Is”

  1. […] Hos Okkels Is kan man få islagkager med Okkels egen friskproducerede gelato. […]

  2. […] Okkels Is i Silkeborg kan man få islagkager med Okkels egen friskproducerede gelato og sorbet. Islagkagerne […]

  3. […] Okkels Is i Silkeborg kan man få islagkager med Okkels egen friskproduceret gelato. Islagkagerne laves på […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *