Köld – Real Ice Cream

6. april 2016
Nytænkende, konceptuel isbar åbner i Malmö med ambitionen om at lave byens bedste is på friske råvarer og uden unødvendige tilsætningsstoffer. Sortimentet består af 4 forskellige istyper lavet på basis af henholdsvis mælk, cashewnødder, kokos og vand, så det er et sted, som vil glæde både mælkespisere og veganere

IMG_20160329_143013648_HDR“Kom för hajpen, stanna för smaken! Välkomna” står der på kridttavlen i det halvtomme indkøbcenter Mitt Möllan i Malmö, den tirsdag formiddag, hvor jeg er ankommet for at besigtige byens nye isbar Köld!

Köld er åbnet med ambitionen om, at lave Malmøs bedste is af gode råvarer og med spændende og udfordrende smagsvarianter, som vil glæde både mælkespisere og veganere.

Sortimentet består af hele 4 forskellige istyper baseret på: cashew, kokos, vand og mælk. Det er udfordrende, ambitiøs og helt utroligt velsmagende is lavet med kærlighed og smagssat med ingredienser såsom; hibiscus, chardonay, fennikel og balsamico.

“It´s like eating a cloud or sitting in a very comfortable chair”, som en ekstatisk amerikansk kunde formulerede det. Og ja, det er altså en ret fængende beskrivelse. For Köld har ganske enkelt så godt styr på kemien i islaboratoriet, at de har formået at udvikle 4 forskellige istyper med omtrent samme silkebløde konsistens og perfekt afstemte smagsoplevelser.

Der er altid minimum 12 forskellige is sortimentet, hvoraf ca. halvdelen er veganske. Varianterne varierer både efter sæson og ismesterens humør.

 

4 forskellige slags is

DSC_1471+

Chokoladesorbet og rooibosis med hyldeblomst og blåbær

Köld har som nævnt 4 forskellige slags is på menuen, som går under følgende betegnelser: Gelato – fremstillet på mælk. Sorbet – fremstillet på vand, sukker og frugt. Kokos – fremstillet på kokosmælk. Cashew – fremstillet på Kölds egen cashewfløde, som laves på basis af økologiske, faitradede cashewnødder. Ingen af isene er overdrevet søde, som man kan opleve det hos nogle ismagere.

DSC_1365Af smagsvarianter kan bl.a. nævnes: citron & rosmarin (cashew), hindbær & mango (sorbet), chardonay, pære & ingefær (sorbet), Dulce de Awesome med dulche de leche, chokolade & valnødder (gelato), roiboos, hyldeblomst og blåbær (gelato), tahin med figensirup (cashew), mørk chokolade & kaffe (kokos) og kokos, ananas & fennikel (kokos).

De fleste is indeholder flere forskellige ingredienser som umiddelbart kan lyder som umage sammensætninger, men jeg smagte 15 forskellige is da jeg var forbi og de var alle perfekt afstemt. Der er selvfølgelig både is til dem der kan lide at eksperimentere og til de der foretrækker en enkel og klassisk is.

Priserne er differentieret ud fra kategorierne: classy, modern og bold, hvor bold er de dyreste og lidt mere luksuriøse is: f.eks. kirsebær med kokos, basilikum & likør eller gedeost med valnødder & figen.

Isen serveres i vaffel eller bæger. Vaflerne er veganske, men ikke glutenfri.

DSC_1437

 

Feinschmeckernes foodcourt

DSC_1473

Jordbær med balsamico

Hele vejen derover havde jeg siddet og funderet over, hvad i alverden der fik holdet bag til at vælge netop den placering, i et halvtrist, halvtomt indkøbscenter ved Möllevangstorget, men efter jeg fik mig en god snak med konceptets bagmand, selvudnævnt “glasstronom” og primus motor, Peter Svanberg, gav det hele faktisk ret god mening.

Efter nogle år med butiksdød og tomme lokaler er der nemlig sket en opblomstring i centret, hvor nye butikker og arbejdsfællesskaber er kommet til. Midt i Centret er der åbnet en lille foodcourt “Mitt Mat”med nogle af Malmøs bedste og prisbelønnede spisesteder, som er blevet et mødested for byens feinschmeckere. Det er her Köld har kastet anker og indrettet iskiosk og produktionslokale, som kan anvendes hele året. Målet er nemlig ikke at få langet flest muligt is over disken i løbet af sommermånederne, men at få etableret en seriøs helårsforretning, som appelerer til byens gourmeter. Senere popper der måske andre udsalgsteder op i byen, men indtil videre skal man en tur forbi Mitt Möllan. Blandt de øvrige madboder i foodcourten findes sandwichbaren Scandwich og pizzariaet Pizza Dal Sud.

IMG_20160329_113541294

IMG_20160329_143112302

DSC_1425

DSC_1356

DSC_1384

IMG_20160329_143351358_HDR

Kokosis med ananas og fennikel

Köld byder (udover is) på 2 slags kaffe. Kolbekaffe, hvor man selv vælger kaffesorten som kværnes og brygges på 95 grader varmt vand, samt en billigere filterkaffe (med påtår).

Jeg smagte mig igennem 15 fænomenale is og kan kun anbefale at man lægger vejen forbi hvis man er i Malmö. Hvad enten du er feinschmecker, mælkeallergiker, laktoseintolerant, veganer eller blot ikke går på kompromis med smag og kvalitet, så er Köld et sted for dig.

Planen er at udvide forretningen, både konceptmæssigt og geografisk, så muligvis er butikken i Malmø blot begyndelsen. Peter fortalte mig at både Stockholm, London og Danmark er i kikkerten, men hvornår det evt. bliver til noget vil tiden vise.

Köld
Claesgatan 8
Malmö
www.kold.co

follow-me-on-instagram

 

 

 

sortfacebook

 

 

 

 



2 svar til “Köld – Real Ice Cream”

  1. Peter siger:

    Hej Thomas! Beklager at jeg ikke set dit spsmål tidligere. Nej vi köber vores vafler. De kommer fra en vaffelbagere i Kristianstad og de er veganske.

  2. Hej Laver i jeres egne vafler? Eller hvad mærke er det i bruger?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *