Is på Haven Festival

I anden weekend i august løb den allerførste udgave af Haven Festival af stablen i København. En ny form for sanselig festivaloplevelse, som forenede nøje kuraterede mad, kunst, øl, musik- og isoplevelser i Refshaleøens rå og industrielle omgivelser.

Idemændende bag Haven Festival er musikerne Aaron og Bryce Dessner fra det amerikanske indierockband The National, gastronomisk iværksætter Claus Meyer, samt Mikkel Borg Bjergsø fra bryggeriet Mikkeller.

Visionen var at skabe en ny type festival – en sanselig festival – som forenede musik-, kunst- og smagsoplevelser af allerhøjeste kvalitet i Refshaleøens rå og industrielle omgivelser.

Var forsøget med at udforske og udfordre de traditionelle festivalrammer igennem musik, mad og alternative, kunstneriske oplevelser så vellykket? Til dels.

 

Højt musikalsk og kunstnerisk niveau

HAVEN Festival 2017 var et relativt velfungerende kunstnerisk eksperiment, selvfølgelig med de startvanskeligheder, som må kunne forventes ved et arrangement af denne en størrelse. Der var lidt vel lange køer ved madboderne, hvor niveauet ikke altid var helt så højt som jeg havde forventet og så var der udsædvanligt lange køer til toiletterne på førstedagen, og problematiske lydforhold på den store Meadowscene. I hvert fald når man stod nede bagerst på pladsen. Men alt i alt, så fungerede det. Stemningen var god og selve settingen på Refshaleøen kunne ikke have været bedre. 

Noget af det absolut bedste og mest livgivende ved festivalen var de små, ofte uannoncerede og improviserede koncerter, som blev afviklet på de mindre scener. Ofte med medarrangør Aaron Dessner som omdrejningspunkt. Jeg var særligt begejstret for  de 2 mixtape koncerter med begge Dessnerbrødre på guitar, samt medlemmer fra Bon Iver mv. på den åbne og minimalistiske Værket-scene, som var placeret helt ude ved kajkanten med havneløbet i baggrunden. Og så den omgang stille guitarlir med Dessnerbrødrene, som jeg tilfældigvis faldt over på den mindre Blacksmithscene i midten af festivalområdet. En scene som i øvrigt blev brugt til eksperienterende koncerter, talks, vinsmagninger, smørrebrødskonkurrence mv.

Mikkeller Baghaven

Guitarlir med Dessnerbrødrene

Mixtape på Værket

Food talk på Blacksmithscenen

Det absolutte hovednavn var – i min optik – naturligvis Iggy Pop, som igen leverede en fuldstændigt fænomenal, nærværende og energisk performance, som var bakket op af en nøje kurateret setliste med sange fra de klassiske albums The Stooges (1969), The Idiot (1977), Lust For Life (1977), samt sidste års udgivelse Post Pop Depression. Andre musikalske højdepunkter var koncerterne med Beach House, Band of Horses, Feist, ja og så Nelson Can, som jeg desværre kun hørte på afstand, da jeg ikke ville forlade den fænomenale plads helt opad hegnet, som jeg havde scoret mig et par timer inden Iggy gik på.

Iggy Pop

Beach House

Ice Age

Kunst på Haven

Copenhagen Contemporary indgik som en del af kunstprogrammet på HAVEN festival med en sattelitforestilling i kunsthallen på Papirøen. Jeg havde egentligt hellere set, at der var mere kunst på selve festivalpladsen, fremfor opførelsen af dette omkostningstunge værk et par kilometer derfra. Så det må opfordringen til næste år; mere kunst på selve festivalpladsen.

Dope og Korruption 

Et af de helt store tilløbsstykker på festivalen var da også en performativ kunstinstallation af den islandske performancekunstner Ragnar Kjartansson, som publikum stod i kø til fra den åbnede fredag til den lukkede lørdag klokken 22. Kjartansson udfolder sit kunstneriske arbejde i mange forskellige medier. På Haven Festival medvirkede han med happeningen ‘Dope og Korruption’ – en ukonventionel bar, skabt som en hommage til Istedgades bodegaer og stripklubber. I baren blev der serveret prosecco, rødvin, sodavand, sicilianske arancini (panerede og dybstegte risbolde), samt chokoladetrøfler, som blev serveret på en særlig ‘Dope og Korruption’-serviet. Main act i baren var Kjartansson himself, som om og om igen strippede til lyden af en klassisk hyggepianist. Finkultur og lavkultur – Avant-Garde og Kitsch i skøn forening.

Folk stod i timelange køer for at komme indenfor i den lille beværtning, hvor der blot var plads til omtrent 40 personer ad gangen…jeg fik sneget mig ind 3 gange, men kunne sagtens have taget 3 gange mere!

Ragnar Kjartansson stripper!

Stemning på ‘Dope og Korruption’…

Baren på ‘Dope og Korruption’

Is på Haven

Ingen festival uden is, som jeg plejer at sige! På Haven Festival kunne man både få is og slush-ice. Hos Istid kunne man få frisklavet, økologisk nitrogenis og hos IKEA Food lab kunne man få økologisk softice fra Skarø Is med forskellige slags topping. I Meyers Apple Flower Bar kunne man få slush-ice med pære, stikkelsbær og vodka, og i ølbaren Beer Geek Sur udenfor Mikkeller Baghaven havde de ølslush lavet på Mikkellers Imperial Stout! En mørk og stærk øl…ville du turde prøve den?

Ølslush hos Mikkeller

Istid

Istid isbod, som var bygget op omkring deres flotte isbrandbil, var placeret på den centrale plads i området overfor Blacksmithscenen. Festivalmenuen bød på 3 forskellige slags nitrogenis. Kender du ikke Istid, så kommer der lige en lille introduktion til konceptet.

Istid laver is med friske økologiske råvarer og flydende nitrogen. Isen fryses på spektakulær vis direkte for øjnene af kunderne…Vitek-style…Inspirationen kommer fra USA, hvor Robyn Sue Fisher under navnet Smitten har været lidt af en pioner indenfor is produceret med flydende nitrogen. Rent praktisk fungerer det ved, at isblandingen hældes i en røremaskine, hvor en roterende dejspatel holder blandingen i konstant bevægelse under tilberedningen, så den ikke fryser fast i skålen. Flere omgange hældes der flydende nitrogen ned i røreskålen indtil den rette konsistens er opnået. I løbet af ganske få minutter er isen færdig og klar til servering. Den færdige is har en helt særlig blød og cremet konsistens. Lidt som en blanding af en god soft ice og italiensk gelato. Den flydende nitrogen gør ganske enkelt at iskrystallerne stort set ikke når at krystallisere sig under nedfrysningen. Resultatet er en perfekt blød og cremet is.

På Haven havde de medbragt en menu bestående af klassikeren salty caramel med almond crunch, den til lejligheden udviklede Iggy Pop med hvid chokolade og karamelliserede popcorn, samt den veganske kokos/lime med ristet sesamtopping.

Samtlige is nåede, at blive udsolgt på andendagen, så man må i den grad sige, at Havens publikum var glade for nitrogenis! Lad os krydse fingre for, at Istid vender tilbage igen næste år…

Iggy Pop-isen med ekstra topping.

Festivalis!

Aftenkø ved brandbilen

Udsolgt!

Økologisk hyldeblomstsoftice og chokoladesoftice fra Skarø Is. Serveret med frysetørret havtorn og blåbær, samt et pust hindbæraroma på toppen. Fra Ikea Food Lab

Soft ice fra Skarø Is i Ikea Food Lab

Softicetoppings i Ikea Food Lab

Haven Festival
www.havenkbh.dk

Istid 
Jægersborggade 13
2200 København N
www.istid.dk

Havens smukke logo og gennemførte grafiske identitet er designet af den københavnske design-duo Hvass Hannibal!

 

 



Der er lukket for kommentarer.