Chokoladesorbet

9. marts 2016
Som veganer eller laktoseintolerant bliver man ofte spist af med frugtsorbet, hvilket kan være kedeligt hvis det man har lyst til er en klassisk vanille eller chokoladeis. Chokoladesorbet opfylder de flestes cravings, er nem at lave og fås hos nogle få isproducenter. Læs med her, hvor jeg afslører hvor du kan få chokoladesorbet ude i byen og hvordan du selv kan lave den hjemme. 

IMG_20140806_165728

Et par af mine gode veninder kan ikke tåle mælkebaserede is, hvilket har gjort at jeg altid har øjne og ører åbne, så jeg kan melde tilbage når jeg falder over steder, som tilbyder alternativer. For selvom der i de seneste år har været et boom i antallet af mindre ispoducenter, så skal man stadigvæk lede længe efter mælkefri alternativer til den klassiske chokoladeis.

Hos Østerberg Ice Cream på Østerbro i København har de, som et af de eneste steder herhjemme, en fantastisk chokoladesorbet på menuen. Den er ikke i disken hver dag, men på gæstevisit indimellem, hvor den hurtigt bliver revet væk. Jeg har hørt at folk kommer langvejs fra for at hamstre den. Kalas Kalas i Sandvig på Bornholm, Is à Bella, Ishuset på Christianshavn og Paradis Is har også chokoladesorbet (Is á Bellas er lavet på basis af rismælk) i sortimentet indimellem, men overordnet set skal man lede længe for at finde mælkefri chokoladeis hos de danske isproducenter. Jeg tror at en af forklaringerne er de omkostninger der er forbundet med at producere chokoladesorbeten. Det kræver nemlig store mængder kvalitetschokolade at fremstille chokoladeis som ikke indeholder mælk eller mælkeerstatning. Chokoladesorbet er ganske enkelt et dyrere og mere raffineret produkt end de fleste andre is i disken, hvilket betyder større udgifter for producenter og mindre indtjening.

 

Hjemmelavet chokoladesorbet

Jeg elsker selv chokoladesorbet, og har i et stykke tid arbejdet på at finde frem til den bedste opskrift. Kriterierne har været at sorbeten både skal være nem at lave og selvfølgelig smage godt. Chokoladesorbet laves på en basis af vand, sukker og chokolade, så det er en heftig sag, som smager kraftigt af chokolade, som en god ganache eller chokoladecreme. Man spiser derfor ikke helt så store mængder som man ville med en mælkebaseret is eller en is lavet på eks. soja eller mandelmælk. Et enkelt kugle er som regel rigeligt til at stille issulten. Jeg laver min is på en ismaskine med kompressor, da det giver det bedste resultat. Man kan dog godt lave isen her uden ismaskine. Så skal man blot huske at røre godt rundt i blandingen flere gange under indfrysningen.

006+

Chokoladesorbet (2 liter)

1100 ml vand

400 gram rørsukker

140 gram god kakaopulver

350 gram finthakket mørk chokolade (minimum 70% kakaoindhold – vigtigt!)

En knivspids salt

Fremgangsmåde

Bring 750 ml. vand, sukker, kakao og salt i kog i en gryde og lad det bulderkoge et minuts tid. Pisk godt med et piskeris undervejs , så blandingen bliver helt lind. Tag gryden af blusset og vend den hakkede chokolade i. Sørg for at chokoladen er helt smeltet inden resten af vandet (350 ml.) tilsættes under omrøring.

Blend blandingen i et halvt minut –  stavblender fungerer fint.

Stil chokoladeblandingen i køleskabet. Gerne natten over og minimum 6 timer. Den skal være helt kold inden den køres på ismaskinen. Meget vigtigt.

Når blandingen er kølet af køres den på ismaskinen. Jeg har ismaskine med kompressor og jeg lader isen køre i ca. 35 minutter.

Har du ingen ismaskine, så sæt blandingen i fryseren og sørg for at røre rundt i den jævnligt under indfrysningen. Sorbeten bliver ikke nær så luftig og cremet, som når den køres på maskine, men resultatet bliver ok.

Sorbeten er bedst når den er helt frisk, men den kan fryses ned og nydes indenfor et par uger. Den fryser hårdt op, og skal temperere en smule når den tages ud af fryseren.

follow-me-on-instagram

 

 

sortfacebook

 

 

 



2 svar til “Chokoladesorbet”

  1. Kitty siger:

    Hej kan man bruge almindeligt sukker i stedet for rørsukker. Er der nogen forskel?☺️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *